CD Recensies

BEETHOVEN: SEPTET, SEXTET

Beethoven: Septet voor klarinet, hoorn, fagot, viool, altviool, cello en contrabas in Es op. 20; Sextet voor 2 hoorns en strijkkwartet in Es op. 81b. Consortium classicum. MDG 301.0594 (60’02”). 1994
 
Ondanks het hoge opusnummer van zijn Sextet gaat het net als bij vrijwel alle kamermuziek met blazers van hem om een vroege werk uit 1795. Zelf had hij geen hoge dunk van het werk: ‘Het sextet voor blazers op. 71 werd in één nacht geschreven en is rijp voor de prullenmand’.
Toch gaat om beide hier opgenomen werken best om ambitieuze composities met divertimento karakter. Opus 20 heeft zes delen en heeft wel iets van Mozarts Gran Partita met zijn langzame inleiding en een uitgebreide variatiereeks over het in het Rijnland populaire liedje ‘Schiffer, lieber Schiffer’ als langzaam deel. Het bevat heel aantrekkelijke momenten en zie zijn heel goed belicht door Dieter Klöcker (kl), Karl-Otto Hartmann (fag), Jan Schröder, Klaus Wallendorf, en Sarah Willis (hrn), Andrea Krecher en Gerdur Gunnarsmansdóttir (v), Christine Hörr (va), Martin Menking (vc) en Jürgen Normann (cb) van het Consortium classicum. Vooral de blazers zijn briljant.
In het Sextet gaat vooral de aandacht uit naar beide hoorns die veel kleur verlenen aan het adagio, het mooiste deel van dit werk. De vertolking klinkt mooi transparant, vol bonhomie en er wordt fijnzinnig en vrij luchtig gemusiceerd. 
De opname heeft - als zo vaak bij MDG - demonstratiekwaliteit.