CD Recensies

BACH, J.S.: GOLDBERGVARIATIES (BEW. KOFFLER)

Bach, J.S.: Goldberg variaties BWV. 988 (bew. Koffler). Solistenensemble van de Royal Academy of Music Londen en leden van de Glenn Gould school Toronto o.l.v. Trevor Pinnock. Linn CKD 609 (79’38”). 2019
 
De Poolse componist Józef Koffler (1896 - 1944) bewerkte in 1938 nog in de geest van Schönbergs Verein für musikalische Privataufführungen de Goldbergvariaties voor klein orkest. Zoals uit zijn sterfjaar blijkt, overleefde hij W.O.II niet, maar werd hij door de Nazi’s vermoord.
Het is knap om te horen hoe hij de complexe contrapuntische melodieën op   een ensemble van fluit, hobo, althobo fagot en strijkers; in 2019 voerde hij de bewerking van Koffler in de Londense Wigmore Hall uit overdraagt. Dat daarbij wat van het oorspronkelijke barokkarakter verloren gaat, moeten we op de koop toe nemen. Voor velen zal het zelfs een verademing zijn het werk niet met tien vingers op een ‘spijkerkist’ gespeeld, maar in mooie kleuren getooid niet op barok-, maar op moderne instrumenten te kunnen beluisteren.
Een betere gids dan Pinnock die het werk in deze nieuwe vorm in 2019 in de Londense Wigmore Hall uitvoerde en waaraan deze opname te danken is, hadden we ons hiervoor niet kunnen wensen. Hij zal het talloze malen als klavecinist hebben gespeeld en in 1980 nam hij het al op (Archiv 415.130-2), dus hij kent het van binnen en van buiten.
Een mooie uitgave naast de vele klavecimbel- en pianoversies.