CD Recensies

BACH,J.S.: GOLDBERG REFLECTIONS, LIEPE

Bach, J.S.: Goldberg refections. Niklas Liepe (v) met het NDR Omroeporkest o.l.v. Jamie Phillips. Sony 184397.7830-2 (2 cd’s, 1u. 34’11”). 2020 
 
Op de hielen van de bewerking van de Goldbergvariaties in de bewerking van Koffler door Trevor Pinnock (Linn CKD 609) verschijnt die van Andreas Tarkmann voor voor viool, een wisselend aantal strijkers en klavecimbel. Maar de opzet is anders. Hier worden alleen de aria en de variaties nr. 1, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 19, 21, 22, 25, 29 en 30 gebruikt en zijn tussendoor deeltjes met titels als ‘Dialoog met Bach’, ‘Goldberg hallucination’, ‘Goldberg’s last summer’, ’Sleepless after Bach’, ‘Goldberg spielt’, ‘Heaven or hell’, ‘The elements’, ‘The moocher’, ‘Metal Quodlibet’, ‘Goldberg goes crazy’, ‘Reflections on a dream’ (met verrofoon oftewel glasharmonika), ‘Kraut und Rüben haben mich vertrieben’, ‘Lullaby for a rose’ en ‘3 Lullabies for three flowers’ ingelast. Dat zijn bijdragen van Tobias Rokahr, Rolf Rudin, Konstantia Gourzi, Moritz Eggert, Friedrich Heinrich Kern, Dominik Dieterle, Stephan Koncz, Sidney Corbett, Wolf Kerschek en Daniel Sundy die allen verschillende elementen (jazz en pop) introduceren.
Dat alles in een poging om het oude van Bach met het nieuwe van nu te verbinden. Bachpuristen zullen het smakeloos vinden, mijn reactie is: aardig voor een keer of wat, maar daarna zal deze cd niet vaak uit het rek worden gehaald, hoezeer Niklas Liepe en zijn team ook hun best doen.
De opname ‘The new Paganini project’ van Liepe met bewerkingen van de 24 Capriccio’s (Sony 190758.2325-2) vind ik interessanter.