CD Recensies

BACH, J.S.: VIOOLSONATES NR. 1-6 BWV. 1014/9, DEGAND

Bach, J.S.: Vioolsonates nr. 1-6 BWV. 1014/9. Stéphanie-Marie Degand en Violaine Cochard. NoMad Music NMMO 071 (2 cd’s, 1u. 31’53”). 2019
 
Sinds ze elkaar tijdens hun studie aan het Parijs’ Conservatorium ontmoetten vormen Stéphanie-Marie Degand en Violaine Cochard een duo zodat ze nu een goed op elkaar ingespeeld duo vormen. Stéphanie-Marie Degand huldigt een passende stijlopvatting. Ze articuleert de zestienden in de snelle delen duidelijk, bijna als spiccato en Violaine Cochard  doet - zich beseffend dat ze geen klavecimbel speelt - op haar manier hetzelfde.
Op nr. 5 na zijn de sonates naar het model van de sonata da chiesa van Corelli. Opvallend is ook de aanduiding ‘obbligato klavecimbel’ en in hun spel toont het tweetal zich ook daarvan bewust.
Sommige delen klinken daardoor als driestemmige Inventionen met een machtig contrapunt. Een hoogtepunt is het met warme toon gespeelde largo uit Sonate nr. 6. Met vibrato wordt gelukkig spaarzaam omgegaan. Alles klinkt overdacht, innemend en goed verzorgd.
Wie wil vergelijken, kan dat het beste doen met bijvoorbeeld de meesterlijke interpretaties van Viktoria Mullova (Philips 434.084-2) en Michelle Makarski (ECM 476.4583) omdat die ook met pianobegeleiding zijn.