CD Recensies

BACH, J.S.: TWEESTEMMIGE INVENTIONEN NR. 1-15, UGORSKAJA

Bach, J.S.:  Tweestemmige Inventionen nr. 1-15 BWV. 772/786; Chopin: Préludes op. 28 nr. 1-24. Dina Ugorskaja. AVI 8553024 (67’27”). 2020
 
Met op de achtergrond de gedachten ‘Een goede pianist moet in staat zijn om de verschillende stemmen in verschillende kleuren uit te drukken’ en ‘moet ook liefst in staat zijn om echt legato te spelen zonder het pedaal te gebruiken’ speelt de Russische, in Duitsland gevestigde Dina Ugorskaja het vijftiental Tweestemmige Inventionen. Eerder maakte ze al een mooie opname van het Wohltemperiertes Klavier 1 (AVI 8553350) waarmee ze zich een betrouwbare Bachvertolkster toonde.
Ze plaatst haar vingers waar haar gedachten zijn geconcentreerd, verstoort geen moment het evenwicht tussen de melodielijnen en beide handen en zorgt zo voor helderheid zonder de indruk te wekken dat het om studiemateriaal zou kunnen gaan.
Maar in plaats van ook de Driestemmige Inventionen toe te voegen, zoals een der beste vertolksters van beide reeksen, Angela Hewitt (Hyperion CDA 66746), kiest Ugorskaja voor de Préludes van Chopin waarin ze iets meer temperament en variatie kan tonen behalve een plus aan virtuositeit. Nr.2 klinkt melancholiek, nr. 16 stormachtig, de rest naar karakter. Hooguit niet zo meesterlijk als bij Argerich (DG 415.836-2), maar dat kan niemand haar kwalijk nemen.