CD Recensies

BACH, J.S.: GOLDBERGVARIATIES, KOLESNIKOV

Bach, J.S.: Goldbergvariaties BWV. 988. Pavel Kolesnikov. Hyperion CDA 68338 (79’30”). 2019
 
Net wanneer je denkt: er zijn langzamerhand meer dan genoeg opnamen van Bachs Goldbergvariaties, verschijnt een nieuwe opname die je rechtop laat zitten luisteren. In dit geval is die van de in 1989 in Novosibirsk geboren Russische pianist Pavel Kolesnikov. De reden waarom wordt snel duidelijk: hij was het die danseres Anne Teresa de Keersemaeker begeleidde tijdens zaaloptredens van haar her en der in Europa vorig jaar en het is begrijpelijk dat hij deze ervaring wil delen met deze studio-opname.
Spelend op een nogal bescheiden en mild klinkende Yamaha zet hij het thema eenvoudig en zacht in en houdt meteen in de eerste variatie de beide melodielijnen duidelijk gescheiden en laat ze elkaar achtervolgen als jonge honden. Even lijkt het erop of de muziek uit balans raakt, maar iedere noot klinkt kristalhelder en in het juiste verband. In alle herhalingen speelt hij naar verwachting nooit tweemaal hetzelfde. Een goed voorbeeld is variatie nr. 8 waarin beide stemmen in een geanimeerd gesprek lijken te zijn. De laatste variatie klinkt als een soort herinnering met even wat pedaalgebruik voordat het thema een laatste keer terugkeert.
Het gevolg is een zachtmoedige, maar heel welsprekende uitvoering. Het meest in aanmerking komt een vergelijking met Murray Perahia (Sony SK 89243).