CD Recensies

BRUCKNER: MOTETTEN; KRONSTORFER MESSE

Bruckner: Motetten ‘Os justi’ WAB 30, ‘Christus factus est’ WAB 11, ‘Locus iste’ WAB. 23, ‘Ave Maria’ WAB. 6, ‘Libera me domine’ WAB. 21, ’Tantum  ergo nr. 1 in D WAB. 32 en 2 in C WAB. 41, 3 in D WAB 42, 4 in A WAB. 43, ‘Virga jesse floruit’ WAB. 52, ‘Pange lingua’ WAB. 33, ‘Salvum fac populum tuum’ WAB 40, Antifoon ’Tota pulchra es’ WAB 46, ‘Vexilla regis’ WAB 51, ‘Mis’ in d WAB. 146 ‘Kronstorfer Messe’. Kristine Adamaite (org) en Janis Kursevs (t) met het Lets omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava. Ondine ODE 1342-2 (58’38”). 
 
Lang domineerde de opname van Eugen Jochum als het gaat om de tien Motetten van Bruckner (DG 457.743-2). Hij beschikte over uitstekende solisten als Maria Stader, Sieglinde Wagner, Ernst Häfliger en Peter Lagger en pakte ze royaal, breed en vrij dramatisch aan. Als extra waren Psalm 150 en het Te Deum op een tweede cd toegevoegd.
Daarna kwam een volledige opname van het Engelse St. Bride’s kerkkoor o.l.v. Robert Jones (Naxos 8.550956) waarop ook prachtig werd gezongen met jongensachtig klinkende sopranen die een vrijwel gelijkwaardig niveau had.
En nu is er ook een opname met een van de beste Baltische koren die een haast nog helderder licht op deze materie werpt. Het Lets omroepkoor laat ook goed horen dat Bruckner soms zeer gedurfde harmonieën gebruikte.
Het is goed dat deze rijpe werken van de componist die enigszins een schaduwbestaan leiden nog eens zo goed en welsprekend zijn vastgelegd  samen met wat andere niet vaak te horen composities. Daaronder bevindt zich de Mis in d WAB 146 waarvan ik geen andere opname heb kunnen ontdekken. Deze ontstond als Missa brevis in 1844 toen Bruckner in Kronstorf was en heet daarom de Kronstorfer Messe.
Genoeg om deze uitgave zeer de moeite waard te maken