CD Recensies

BACH: WEIHNACHTSORATORIUM, SAVALL

Bach, J.S.: Weihnachtsoratorium BWV. 248. Katja Stuber (s), Raffaele Pè (ct), Martin Platz (t) en Thomas Stimmel (bs) met La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des nations o.l.v. Jordi Savall. Alia Vox AVSA 9940 (2 cd’s, 2u., 23’55”). 2019 
 
In deze opname brengt Jordi Savall, net als eerder in zijn opname van de Hohe Messe (Alia Vox AVDVD 9896) het begrip ‘Concert des nations’ in de praktijk door musici uit verschillende landen te kiezen. Bij de solisten valt de Italiaan Raffaele Pè op, de overigen zijn Duitsers. Zijn koor is met minder dan twintig leden vrij klein gehouden en zijn orkest speelt op ‘oude instrumenten’. Zo is primair al voldaan aan de eerste voorwaarden voor een mooie authentieke uitvoering, waarbij opvalt dat ook hij, zoals de meeste huidige dirigenten voor de altpartij een altus inzet.
Toch laat hij gelukkig de zangers wel enig vibrato toe, wat vooral sopraan Katja Stuber met haar warme stemgeluid goed staat. Koor en orkest laten heel mooie dingen horen, vooral de fluiten vallen op.
Savall leidt het werk in rustige tempi en niet al te nadrukkelijk, maar zeker voldoende diepgaand. Zo ontstond een levendig en fris resultaat dat ook heel mooi is opgenomen. Hiermee is het aantal opnamen van het Weihnachtsoratorium tot ongeveer de zestig gestegen. Maar voor de mooiste vertolkingen bestaat een kopgroepje met Masaaki Suzuki (BIS CD  871/2),  Helmut Rilling (Hanssler 92076), Ton Koopman (Erato 0630-14635-2) en Philippe Herreweghe (Virgin 759.530-2). Daar voegt Savall zich nu markant bij. Misschien ben ik nu zo van hem onder de indruk dat ik hem momenteel de eerste plaats gun.