CD Recensies

BEETHOVEN: KLARINETTRIO'S LE SAGE C.S. EN ORIGO TRIO

Beethoven: Klarinettrio (Pianotrio nr. 4) in Bes op. 11 ‘Gassenhauer trio’; Klarinettrio in Es WoO. 38. Paul Meyer (kl), Claudio Bohórquez (vc) en Éric le Sage ℗. Alpha ALPHA 405 (58’07”). 2018
 
Beethoven: Klarinettrio (Pianotrio nr. 4) in Bes op. 11 ‘Gassenhauer trio’; Klarinettrio in Es WoO. 38. Trio Origo. Brilliant classics 96215 (60’21”). 2019
 
Beethoven schreef zijn Pianotrio nr. 4 dat met viool of klarinet kan worden uitgevoerd meteen met een belangrijke rol voor de klarinet in dit werk uit 1797. Het was opgedragen aan de mecenas gravin Maria von Thun. De bijnaam Gassenhauer is te danken aan de negen variaties uit het langzame deel over een destijds populair straatdeuntje uit de opera L’amor marinaro ossia Il corsaro van Joseph Weigl die in 1797 in het Hoftheater werd opgevoerd. Later gebruikten ook Eybler, Hummel en Paganini dat melodietje. 
Het Pianotrio in Es met eveneens de hoofdrol voor de klarinet werd pas na de dood van de componist tussen zijn paperassen teruggevonden en werd vermoedelijk in 1790 of 1791 geschreven, maar pas in 1830 in Frankfurt gepubliceerd. 
Het Finse Origo trio van Asko Heiskane (kl), Jussi Seppänen (vc) en Jerry Jantunen (fp) heeft in zijn goed bevredigende verklankingen het voordeel van het gebruik van een fortepiano en de lagere prijs, het Frans/Peruviaans/Uruguayaanse trio speelt misschien wat boeiender, maar de  hoofdzaak is dat beide ensembles een grote musiceervreugde uitstralen.