CD Recensies

BACH, J.S.: PARTITA'S NR. 1-6, OGAWA

Bach, J.S.: Partita’s nr. 1-6 BWV. 825/830. Asako Ogawa. First Hand FHR 92 (2 cd’s, 2u. 30’30”). 2020
 
Beslagen ten ijs komt de Japanse klaveciniste Asako Ogawa duidelijk. Ze studeerde in Londen aan de Guildhall School bij Nicholas Parle, James Johnstone en Laurence Cummings. Verder volgde ze masterclasses bij Colin Tilney, Bob van Asperen, Ton Koopman en Christophe Rousset. Zo voorbereid maakte ze in 2018 haar energieke debuutopname in Franse stijl van Bachs Goldbergvariaties die ze van mooie versieringen en notes inégales voorzag. Ze speelde deze op een Frans Taskin klavecimbel met twee manualen dat in 2009 was nagebouwd door Alan Gotto.
Dat instrument gebruikt ze ook voor de zes Partita’s, die de vloeiend, lyrisch en elegant voordraagt met veel zorg voor een duidelijk contrapunt en aardige versieringen in de herhalingen. Ook de registratie en haar ritmische controle zijn goed en gevarieerd. Een hoogtepunt vormen de ‘Courante’ en het ‘Capriccio’ uit Partita nr. 2
Ogawa bewijst andermaal dat ze een kundige, interessante klaveciniste is. Vrijwel op het niveau van Richard Egarr (Harmonia Mundi HMM 90.7593/4).