CD Recensies

BERNSTEIN, C. H.: ROMANTISCHE SUITE

Bernstein, C. H.: Romantische suite; Rhapsody israelienne; Stukken voor solocello ‘Les trois jonas’; ‘Leda en de zes liederen zonder woorden’; Stukken voor althobo en slagwerk ‘Dimensions’; Alanai strijkkwartet. Resp. Ivry Gitlis (v), Barbara Marcinkowka (vc), Jill Feldman (s) en Adam Korniszevski (v), Kimaree ilad (ah) en Thomas Raney (slagw) en het Los Angeles kwartet. Arcobaleno AAOC 93922 (2 cd’s, 1u. 55’29”). 1995
 
De in Los Angeles geboren Charles Harold Bernstein (1943) begon als een pianistisch wonderkind, maar een probleem met zijn gezondheid op 19-jarige leeftijd dwong hem geen carrière als uitvoerend musicus te beginnen; hij werd zakenman, maar begon nadat hij zich door studie goed had voorbereid in 1970 te componeren omdat hij zich zo graag muzikaal wilde uiten.
Intussen heeft hij een behoorlijk oeuvre dat reikt van uitgebreide soli voor viool, cello, fluit, hobo en klarinet, kwintetten en acht orkestwerken op zijn naam. Hij schreef ook filmmuziek en partituren voor tv, is sinds 1995 lid van de Raad van bestuur van de muziekafdeling van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences. 
 Een deel van zijn kamermuziek is door Arcobaleno op cd gezet en het is vooral interessant dat de onlangs overleden Ivry Gitlis tot de uitvoerenden behoort en zich door de op zijn vaderland betrekking hebbende Rhapsody israelienne aangetrokken voelde. Violist Adam Korniszewski en cellist Boris Adrianow maakten in 2013 een andere opname met werken voor viool- en cellosolo (Centaur CRC 3362) met resp. ‘Introduction and 24 variations’ en ’Outline and drawings’. 
Deze kennismaking met de onbekende Bernstein en enige van zijn composities is van best aangename aard.