CD Recensies

BRAHMS: TRAGISCHE OUVERTURE; SYMFONIE NR. 1, BLOMSTEDT

Brahms: Tragische ouverture op. 81; Symfonie nr. 1 in c op. 68. Gewandhausorkest Leipzig o.l.v. Herbert Blomstedt. Pentatone PTC 5186.850 (62’32”). 2019
 
De in 1927 geboren Zweedse dirigent Herbert Blomstedt in intussen 94 jaar en het lijkt er na de opnamen die hij voor Decca, Denon, Ear Books, Hänssler en Querstand maakte dat hij nu een nieuw onderkomen heeft bij Pentatone en daar misschien zelfs is begonnen aan een volledige opname van de symfonische erken van Brahms. Eerdere Brahmsopnamen van hem zijn niet bekend. 
In de Tragische ouverture en de Symfonie nr. 1 introduceert de dirigent zich meteen in twee van Brahms’ meest duistere en intense werken. Maar hij doet dat met veel gevoel en warmte, grote beheersing en veel zorg voor een goede afwerking. Op het scherp der snede beoordeeld, zijn er wat aarzelingen in het tweede deel van de symfonie, maar de doorleefde manier waarop de ouverture en de langzame inleiding van de symfonie gestalte krijgen, vergoedt veel, net als het prachtige spel van de Leipzigers. Vooral de momenten voor de coda uit de finale klinken groots waarna het slot misschien iets meer stuwkracht had mogen krijgen.
Toch een geduchte, heel goed klinkende uitgave om naast die van de symfonie door Gardner (Chandos CHSA 5236), Gardiner (Soli Deo Gloria SDG 702), Rattle (EMI 267.254-2), Chailly (Decca 478.5344) om slechts wat vrij recente uitgeven te vermelden. De spoeling is met zovele vrij dun.