CD Recensies

BEETHOVEN: HARMONIEMUSIK, ZEFIRO

Beethoven: Harmoniemusik. Octet in Es op. 103; Variaties over ‘La ci derem’ uit Mozarts Don Giovanni inn C WoO. 28;  Zapfenstreich mars nr. 2 in C WoO. 20; Kwintet in Es HS. 19; Trio voor 2 hobo’s en althobo in C op. 87; Écossaise in D WoO. 22; Polonaise in D WoO. 21; Rondino in Es voor 6 houtblazers, 2 hoorns en contrabas in Es WoO. 25. Ensemble Zefiro o.l.v. Alfredo Bernardini. Sony 88697.02091-2 (76’53”). 2005
 
Het in 1989 door de hoboïsten Akfredo Bernardini en Paolo Grazzi en fagotspeler Alberto Grazzi opgerichte Italiaanse ensemble Zefiro is geen onbekende in Nederland. Op deze cd geeft het een heel aardig en vrij volledig beeld van de muziek voor blaasensemble van Beethoven en doet dat op ‘oude’ instrumenten die in staat zijn om mooie kleuren aan te brengen en voor contrast te zorgen met mild klinkende klarinetten en fagotten, wat nasaal en raspende natuurhoorns.
In het Octet (of Parthia) dat ondanks het hoge opusnummer van de jonge Beethoven is, ervaren we hem in een uitgelaten stemming in net allegro het treffende cadensen en wat klaaglijke bijdragen van de hobo in het andante. Ook de rest van de werken heeft iets feestelijks, met soms prachtige tegenmelodieën.
Dit Beethovenprogramma van Zefiro is prijzenswaardig op alle niveau’s. Wie zijn smaak voor dit type muziek wil testen, kan hier ideaal terecht. Dat geldt natuurlijk ook voor degenen voor wie deze composities een leemte in de cd verzameling vormen. Een betere optie om die belevenis te ervaren is er haast niet.