CD Recensies

BRAHMS: HONGAARSE DANSEN; SCHUMANNVARIATIES; LIEBESLIEDER WALSEN

Brahms: Hongaarse dansen nr. 1-5, 8, 11, 13 WoO. 1; Variaties over een thema van Schumann op. 23 nr.1-10; Liebeslieder-Walzer op. 52a nr. 1-18. Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar. Passacaille PAS 1089 (62’29”). 2020
 
De complete werken voor piano-vierhandig zijn mooi gebundeld in de uitgave van Eusebius Mandyczewski en omvatten de Hongaarse dansen nr. 1-21, de Liebeslieder- en Neue Liebeslieder Walzer, de Schumannvariaties en de 16 Walsen op. 39. Dat is een beperkt aantal, maar te veel om op één cd te bundelen. Dus maakten Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar daar een keuze uit.
Voor zijn Variaties op een thema van Schumann gebruikte hij het thema van diens Geister-Variationen in Es waarvan een heel mooie uitgave bestaat van Andreas Staier (Harmonia Mundi HMC 90.2171). Brahms schreef dit werk, dat eindigt met een imposante treurmars, in 1856 na de dood van Schumann als eerbetoon aan hem.
Het is trouwens bekend dat Brahms ook heel wat kamermuziek en orkestwerken bewerkte voor piano vierhandig om aan materiaal te komen dat hij met Clara Wieck samen kon spelen.
Om hun mooie vertolkingen een extra authentiek karakter te geven, voeren 
Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar hun selectie uit op een in Berlijn aangetroffen Blüthner vleugel uit 1867. Dat geeft extra cachet aan hun steeds wisselende, maar ook telkens passende expressieve spel waarin soms haast orkestrale kleuren zijn doorgedrongen.