CD Recensies

BEETHOVEN: SYMFONIE NR. 6 (BEW.); PIANOSONATE NR. 17

Beethoven: Symfonie nr. 6 in F op. 68 ‘Pastorale’ (bew. Bagge); Pianosonate nr. 17 in d op. 31/2 ‘De storm’. Martha Argerich en Theodosia Ntokou c.q. Martha Argerich. Warner 2951-64034 (65’36”). 2020
 
Door de jaren heeft Marta Argerich - niet alleen tijdens haar Festivals - bezig gehouden als mentor van heel wat veelbelovende jonge pianisten. In dit geval werkte ze samen met de op Rhodos geboren Griekse pianiste Theodosia Ntokou. Om samen te spelen werd het arrangement voor 2 piano’s die componist/arrangeur Selmar Bagge (1823 - 1896) maakte en die uiteraard meer ruimte voor détails heeft dan de bekendere pianobewerking van Liszt. 
Daar maken beide pianistes dankbaar gebruik van door deze symfonie vanaf het tweede deel rijkelijk van mooie melodieën en een duidelijke textuur te voorzien om zo de muziek heel beeldend te maken en erg spontaan te laten klinken. De gangbare flair van Argerich lijkt wat de worden getemperd door Ntokou, met mooi resultaat.
Een kleine storm woedt nog na in de Pianosonate nr. 17 waarin Theodosia Ntokou zelfstandig haar vleugels uitslaat. Vrij opvallend is het ’t adagio dat ze het verst uitdiept want gaat het haar blijkbaar minder om de ‘sturm und drang’ van de hoekdelen. Een niet alledaagse Beethoven.