CD Recensies

BACH, J.S.: PARTITA'S NR. 2 EN 3; SONATE NR. 2 VOOR SOLOVIOOL E.A.

Bach, J.S.: Partita’s voor soloviool nr. 2 in s BWV. 1004 en 3 in E BWV. 1996; Sonate voor soloviool nr. 2 in a BWV. 1003; Andriessen, L.: Raadsels; Harmonies; Xenia; Song. Lisanne Soeterbroek. 7 Mountain Records 7MNTNN 023 (66’50”). 2020
 
Violiste Lisanne Soeterbroek, die aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde en in verschillende orkesten werkzaam is,  besloot om eens af te wijken van de gangbare procedure om werken voor soloviool van Bach, waarvoor 2 cd’s nodig zijn niet in hun geheel op te nemen, maar om slechts twee van de drie Partita’s (nr. 2 met de beroemde ‘Chaconne’) te combineren met vier solowerken van Louis Andriessen uit diens reeks ‘Solos voor virtuozen’, verschenen op Attaca ATT 2014141 waar Monica Germino de driedelige Suite Xenia op uitvoert.
Ze speelt Bach niet als een demonstratie van virtuositeit, maar heel vaardig, stijlvol, mooi intiem en met een helder contrapunt zonder te nadrukkelijk te articuleren. Een blijk van verinnerlijking en bedachtzaamheid past daarbij goed. Maar met Raadsels uit 1982, Song uit 1993 en het waarschijnlijk later geschreven Harmonies biedt Soeterbroek meer en laat tegelijk de ontwikkelingen van Andriessen’s stijl met de jaren horen. Ooit begonnen met met een wat braaf serialisme, vervolgd met brute straatklanken en culminerend in groot algemeen vakmanschap, zoals hier wordt getoond.
Soeterbroek zoekt steeds de lyrische kanten van al deze werken op en speelt deze met een een heel mooie toon. Bij Andriessen is op een gegeven moment ook haar stem te horen.
Een ding blijft raadselachtig: waarom de cd de titel Shining of her eyes geven en op de omslag een foto van de violiste op de rug gezien met de viool in haar hand afdrukken. Dat heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteiten van het muziek maken op deze heel geslaagde solodebuut cd.