Brescianello: Tisbe, La. Nina Bernsteiner (s., Tisbe), Flavio Ferri-Bendetti (altus, Licori), Julius Pfeifer, (t., Piramo), Matteo Bellotto (bs., Alceste) met Il gusto barocco en het Barokorkest Stuttgart o.l.v. Jörg Halubek. CPO 777.806-2 (2 cd’s. 2u., 16’19”). 2012
Giuseppe Antonio Brescianello (1690 - 1758) schreef zijn opera La Tisbe in opdracht van zijn dienstheer graaf Eberhard Ludwig IV van Württemberg voor een opvoering aan het eind van carnaval 1719. Jørg Halubek vond het werk in de Staatsbibliotheek in Stuttgart en besloot meteen om het op te nemen met solisten en zijn barokensemble.
Pyramus en Thisbe is een verhaal it de Griekse mythologie over de onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen uit Babylon. In tegenstelling tot de meeste andere verhalen uit de Griekse mythologie spelen de Griekse godenwereld, bovennatuurlijke nimfen en saters er geen enkele rol in. Onder andere op Wikipedia is het verhaal, dat Shakespeare tot zijn Romeo en Julia inspireerde uitgebreid verteld in een idioom dat geheel in de sfeer van Brescianello’s tijdgenoten Alessandro Scarlatti, Vivaldi en Händel is en dat voortreffelijk past in de hofcultuur aan het begin van de achttiende eeuw.
Het trieste loot van de twee geiieven die elkaar alleen door een spleet in de muur kunnen treffen, wordt becommentarieerd door Licori en Alceste. Ook een koor levert bijdragen en het orkest bestaat uit strijkers, blokfluiten, hobo’s, fagot en hoorns.
De muziek is van grote kwaliteit met als hoogtepunt een prachtig duet van Pyramus en Tisbe. Het slot van de opera is ongewoon omdat het daarmee eindigt. Een slotkoor ontbreekt namelijk, net als balletmuziek. Gelukkig zijn de recitatieven lekker kort.
Over het geheel genomen maakt de uitvoering een sterke en heel goede indruk. Fijne cd première dus.