CD Recensies

BUNS: TRIOSONATES OP. 8 NR. 1-13

Buns: Triosonates voor 2 violen, viola da gamba (of cello) en orgel op. 8 nr. 1-13. Ensemble Séverin. NM Classics NM 92131 (2 cd’s, 2u., 37’11”). 2003
 
Benedictus Buns (1642 - 1716) werd in de buurt van Kevelaer geboren en  sleet het belangrijkste deel van zijn leven als een priester/organist/componist in het Karmelietenklooster in het Noord-Brabantse Boxmeer. De hier voor het eerst opgenomen Triosonates zijn uit 1698 en werden uitgegeven door Roger in Amsterdam; nr. 3 heeft de titel ‘Orpheus Elianus è Carmelo in orbem editus’. 
Buns heeft negen opusnummers op zijn naam. Sommige van die werken zijn in Antwerpen uitgegeven, andere verschenen in Utrecht. Veel is te danken aan Frits Noske die het nodige materiaal toegankelijk maakte. Nadere gegevens op Wiki. 
De tweeling Judith (viool) en Tineke Steenbrink (klavecimbel en orgel), richtten in 1998 het ensemble Séverin op dat is genoemd naar de zeventiende eeuwse orgelbouwer André Séverin (ook wel gewoon Andries Severijn) die van ca. 1605 - 1673 vanuit Luik van zich deed gelden in de Z.O. Nederlanden.
De Triosonates vertonen een rijke harmoniek en vertonen verder alle stijlkenmerken uit die tijd van de vroegbarok. De Steenbrinks, die ook de hoofdrol vervullen in het Ensemble Holland Barok, hebben zich vastgebeten in Buns als centrale figuur in het Brabantse muziekleven destijds. Zijn kloosternaam was Benedictus à Sancto Josepho en zijn reputatie was niet tot Brabant beperkt, want in Frankrijk was hij bekend als ‘Le grand carme’.
Zijn oeuvre moet behoorlijk omvangrijk zijn en bevat uiteraard ook vocale werken, zoals een Requiem voor twee koren en orkesten. Meer daarvan is samen met composities van Cornelis Verdonck en Carl Rosier plus wat gregoriaans te horen op de eind februari 2021 verschijnende cd ‘Brabant 1653’ van de zo geëngageerde zussen.