CD Recensies

BEETHOVEN: SEPTET, LEDEN LUZERN FESTIVAL ORKEST

Beethoven: Septet in Es op. 20; Mozart: Divertimento nr. 11 in D KV. 251. Leden van het Luzern Festival orkest. Accentus ACC 30535 (52’51”). 2020
 
In de sectie kamermuziek van Beethoven behoort het Septet uit 1799 tot zijn populairste werken. Haast te populair vond hij later, toen hij over dit werk opmerkte: “Toen wist ik nog niet wat componeren is’.
In de zomerse vakantiesfeer aan het Vierwoudstedenmeer splitsten zich Vivente Alberole (kl), Matthias Racz (fag) Stefan Dohr (hrn), Raphael Christ (v), Wolfram Christ (va), Jens Peter Maintz (vc) en Rick Stotijn (cb) af van het Festivalorkest om dit Septet in gemoedelijke sfeer heel levendig en stijlvol te spelen. Het stel vormt een volmaakt ad hoc ensemble dat weet waar het bij geven en nemen in de kamermuziek op aankomt: welluidende tutti en mooie solobijdragen in een algehele alfresco sfeer.
De bezetting voor Mozarts zesdelige Divertimento met twee menuetten, een rondo en een ‘marcia alla francese’ tot slot uit 1776 is wat anders. Daarin horen we Lucas Macias Navarro (h), Stefan Dohr (hrn), Jonathan Wegloop (hrn), Gregory Ahss (v), Korbinian Alternberger (v), Wolfram Christ (va) en Rick Stotijn (cb). Het heeft een wat feestelijk karakter, mogelijk omdat het voor het eerst op Nannerls verjaardag klonk. Iets van die blije sfeer klinkt in deze verklanking door.