CD Recensies

BACH UNBUTTONED: BRANDENBURGSE CONCERTEN NR. 2, 4 EN 5

Bach, J.S.: Bach unbuttoned. Brandenburgse concerten nr. 5 in D BWV. 1050 (bew), 4 in G BWV. 1049 (bew) en 2 in F BWV. 1047 (bew); Concert voor 2 violen en orkest in d BWV. 1043 (bew); ‘Badinerie’ uit Orkestsuite nr. 2 in b BWV 1067). Ana de la Vega (fl), Ramón Ortega Quero (h), Alexander Sitkovetski (v), Cyrus Allyar (tr) en Johannes Berger (kl) met het Würrtembergs kamerorkest Heilbronn. Pentatone PTC 5186.893. (62’26”). 2020 
 
‘Bach losgeknoopt, of ‘ontknoopt’ is een aardige titel voor deze uitgave de mogelijk is ontstaan op initiatief van de Australische fluitiste Ana de la Vega. Eerder maakte ze met de Trondheim Solisten en hoboïst Ramón Ortega Qero een aardige cd met Dubbelconcerten van Haydn, C. Stamitz (Pentatone PTC 5186.823) en de beide Fluitconcerten van Mozart (Pentatone PTC 5186.723). Maar waar ze toen optrad met het Engels kamerorkest, heeft ze nu het Würrtembergs kamerorkest uit Heilbronn als begeleiding. 
In het Brandenburgs Concert nr. 5 houdt ze zich aan een concertino van fluit, viool en cembalo concertato, in nr. 4 aan viool en ‘2 fiauti d’echo’ en  in nr. 2 aan trompet, fluit, hobo en viool maar in het Concert voor 2 violen kiest ze in plaats van voor een koppel violen voor fluit en hobo. De virtuoos klinkende fluit in de afsluitende Badinerie uit de Orkestsuite nr. 2 bleef vanzelfsprekend gehandhaafd.
De titel van deze uitgave suggereert dat de musici tenminste figuurlijk net als Prins Claus hun (vlinder)das afdoen en de bovenste knoop van hun overhemd of jurk losmaken om nog meer vrijuit te kunnen spelen met behoud van de nodige discipline
Daarvan is tot op vrij grote hoogte zeker sprake hier. In ieder geval ontstond een levendige en gaaf afgewerkte, zeker niet routineus/alledaagse bijdrage aan het Bachrepertoire waarmee vooral de fluitiste eer inlegt.