CD Recensies

BOISMORTIER: CONCERT, KWARTETTEN, TRIO'S VOOR FLUITEN

Boismortier: Concert in e op. 37/6; Kwartetten in g op. 34/1, G op. 34/2,  in e op. 34/3, in D op. 34/4, in d op. 34/5 en in a op. 34/6; Trio’s in G op. 37/1, in e op. 37/2, in D 37/3, in g op. 37/4, in a op. 37/5. Neumeyer consort. Christophorus CHR 77450 (72’34”). 2020
 
De muziek van de heel productieve en autonoom werkzame Joseph Bodin de Boismortier (1689 - 1755) die voornamelijk bestaat uit concerten, kwartetten, trio’s en sonates heeft de afgelopen jaren steeds meer aan bekendheid gewonnen op CD. Dat was in zijn tijd al zo want ze zijn technisch niet al te moeilijk en kunnen goed door behoorlijk kundige amateurmusici worden gespeeld. De componist plaatst nooit de mogelijkheden van een enkelinstrument voorop, maar behandelt deze steeds al groep met gelijke behandeling. Uit al zijn muziek blijkt spreekt een goede smaak die destijds zo belangrijk was in de hoogste echelons van de Franse maatschappij. Het was de tijd van de Verlichting en dus waren ook pedagogische kwaliteiten van belang.
Op deze cd wordt door de leden Charlotte Schmidt-Berger (traverso), Lukas Rizzi (fl), Ina Stock (h). Barbara Meditz (fag), Barbara Mauch-Henke (v), Felix Koch (vdg), Daniela Wartenberg (vc), Markus Stein (kl., org) van het Neumeyer Consort o.l.v. Felix Koch een heel goede indruk gegeven van zijn werken voor houtblazers en b.c.
Het gaat om gedeelten uit de in 1731 gepubliceerde zes Sonates à quatre parties op. 34. De partituur heeft het over parties différentes dus dat geeft de vertolkers enige keuze in de te kiezen bezetting. Opus 37 is uit 1731 en bevat een reeks van vijf sonates en twee basinstrumenten en een vijfstemmig Concert. Opnieuw is geen exacte bezetting voorgeschreven. De hoge partij valt doorgaans toe aan een blokfluit of een traverso en de baskant is voor viola da gamba met liefst een fagot. 
De leden van het in 2007 in Saarbrücken opgerichte Neumeyer Consort hebben gezorgd voor heel mooie verklankingen.