CD Recensies

BACH, J.S.: MATTHÄUS PASSION, RADEMANN

Bach, J.S.: Matthäus Passion BWV. 244. Benedikt Kristjánsson (t., evangelist), Peter Harvey (bs., Christus), Isabel Schicketanz (s), Marie Henriette Reinhold (a), Patrick Grahl (t.) en de Gächinger Cantorey o.l.v. Hans-Christoph Rademann. Accentus ACC 30535 (2u.36’53”). 2020 
 
In november 2020, dus tijdens de Coronacrisis, keerde Rademann terug naar de Matthäus die hij in 2017 al een keer op bijzondere wijze, namelijk met choreografie van zijn vrouw Friederike had opgenomen (Accentus ACC 20408) en die in de rubriek dvd opnamen werd besproken. De bezetting vertoont een paar wijzigingen, maar de rollen van de evangelisten Christus bleven hetzelfde.
Opnieuw gaat het om een zeer geslaagde uitvoering. Ditmaal trof me vooral het aandeel als Cristus en de de basaria’s van Peter Harvey, Maar ook de andere solisten steken in heel goede vorm. Rademann is een van de beste dirigenten in dit soort repertoire, zoals hij in ettelijke opnamen heeft aangetoond. Hij leidt de prachtig zingende Gächinger Cantorey, barokinstrumentalisten incluis, in een voorbeeldige uitvoering en zorgt zo voor weer een betekenisvolle bijdrage aan dit reeds vaak opgenomen repertoire.