CD Recensies

BRILLON DE JOUY: PIANOSONATES NR. 1-13

Brillon de Jouy, Louise: Pianosonates in a, nr. 1 in c, 2 in Bes, 3 in C, 4 in g, 5 in Es, 6 in d, 7 in Bes, 8 in a, 9 in f, 10 in g, 11 in d, 12 in c. Nicolas Horvath. Grand Piano GP 872/3 (2 cd’s, 1u., 58’37”). 2020
 
Anne-Louise Brillon de Jouy, geboren Boyvin Hardencourt leefde in Parijs en Passy van 1744 tot 1824 toen ze in Villers-sur Mer overleed), was klaveciniste en fortepianiste en had het geluk dat Boccherini voor haar 6 Sonates voor pianoforte en viool op. 5 schreef. Ze werd begeleid door de bekende uitstekende violist Pagin. De pianoforte was destijds nog een vrij nieuw instrument en daarom werd in 1769 toen de werken werden gepubliceerd veiligheidshalve ‘fortepiano’ vervangen door ‘klavecimbel’ en werden dus ook de dynamische aanwijzingen geschrapt.
Maar het zijn vooral haar eigen dertien Pianosonates waardoor ze wordt herinnerd. Ze was tenslotte een beroemde en door Boccherini bewonderde persoonlijkheid die in haar salons beroemdheden als Benjamin Franklin ontving en beslist niet typische salonmuziek componeerde, maar voldragen werken die hier voor het eerst volledig op cd verschijnen. 
Ze was ook een vernieuwer en scheef Sonates vol drama, esprit en verbeelding. Ook stelt ze eisen aan de virtuositeit van de vertolker en is ze wars van oppervlakkigheid.
Luister bijvoorbeeld naar het prachtige eerste deel van Pianosonate nr. 6, dat enigszins herinnert aan het tweede deel uit uit het Pianoconcert nr. 4 van Beethoven. Nicolas Horvath weet precies wat hij moet doen om deze werken als cd première de glans en de waarde te verlenen die ze  verdienen.