CD Recensies

BECK, F.: SINFONIA'S OP. 1 NR. 1-6

Beck, F.: Sinfonia’s op. 1 nr. 1 in g, 2 in F, 3 in A, 4 in Es, 5 in G en 6 in C. Nieuw Zeelands kamerorkest o.l.v. Donald Armstrong. Naxos 8.554071 (59’00”). 2005
 
De in Mannheim geboren violist/componist Franz Ignaz Beck (1734 - 1809) werd als getalenteerde musicus aangespoord door keurvorst Carl Theodor aangespoord en was een leerling van Johann Stamitz en Galuppi. Na eerst werkzaam te zijn geweest in zijn geboortestad, werd hij kapelmeester in Bordeux. Hij componeerde o.a. Sinfonia’s, opera’s, kamer- en kerkmuziek. Lang was hij slechts een voetnoot uit de muziekgeschiedenis maar enige cd’s brachten daar verandering in.
Zoals te verwachten vertonen zijn Sinfonia’s veel overeenkomst het de weken van Stamitz, Richter en anderen. Maar ze zijn voldoende anders om van een eigen stem te spreken.  Om de beginnen zijn ze vierdelig en hebben ze een menuet als derde deel. Interessanter zijn de hoekdelen die vol ritmische en melodische contrasten zijn.
Het markantst is meteen de Sinfonia nr. 1 in g net zijn kernachtige hoekdelen en zijn verontrustende adagio. Een goed blijk van ’Sturm und Drang’. Ook het ‘largo’ uit nr. 2 is opvallend, net als de ‘presto’s’ uit nr. 3 en 4.
Donald Armstrong brengt met zijn Nieuw Zeelands kamerorkest deze aspecten duidelijk naar voren en zorgt voor de verlangde contrasten in zijn gave vertolkingen. Er is een vervolg met de vier Sinfonia’s op. 3 door het Toronto Kamerorkest o.l.v. Kevin Mallon (Naxos 8.570799) uit 2007.