CD Recensies

BALBASTRE: PIÈCES DE CLAVECIN 1; VIOOLSONATE

Balbastre: Pièces de clavecin band 1 nr. 1-17; Vioolsonate nr. 1 inn G. Christophe Rousset (kl) en Gilone Gaubert-Jacques (v). Aparté AP 163 (76’13”). 2017
 
Erg verwend zijn we niet met opnamen van de Franse componist Claude-Bénigne Balbastre (1724 - 1799). Zijn Noëls maken deel uit van het standaardrepertoire voor Kerstmis. Hij schreef wat kamermuziekwerken, maar werd vooral bekend met zijn klavecimbelmuziek en was destijds in hoofdzaak bekend als organist aan de Notre Dame en later in Roche. in 1762 verbood de aartsbisschop hem om van die Noëls te spelen omdat de teveel de aandacht van de nachtmis afleidden.
Zijn klavecimbelmuziek illustreert enigszins de neergang van de Franse zeventiende en achttiende traditie. Burney hoore hem spelen in 1770 en berichtte daarover: ‘He performed in all styles in accompanying the choir. When the Magnificat was sung, he played likewise between each verse several minuets, fugues, imitations, and every species of music, even to hunting pieces and jigs, without surprising or offending the congregation, as far as I was able to discover.’
Het zou niet fair zijn om hem te beoordelen op zijn eigen spel en de bundel Pièces de clavecin die Rousset hier speelt is uit 1759, de vioolsonate uit 1749. De werken vertonen een zekere mate aan oppervlakkigheid, maar zijn boeiend genoeg, zeker als een expert als Rousset zich erover ontfermt. Balbastre was een poos organist van de broer van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette behoore tot zijn leerlingen. Toen in 1789 de Franse Revolutie begon kwamen zijn loopbaan en zijn leven in gevaar. Hij redde mogelijk zijn huid door Variaties over La Marseillaise te schrijven. Het redde zijn loopbaan niet en in 1799 stierf hij in armoede.
Zijn stijl is vrij virtuoos en vol effecten en contrasten, maar steeds intiem en elegant van karakter. Het loont de moeite om ook eens te luisteren naar zijn ‘Livre contenant des pièces différents genre d’orgue et de clavecin’ uit 1749. Daar is een opname van met Elizabeth Farr (Naxos 8.572034/5) uit 2008.