CD Recensies

BOND, V.: INSTRUMENTS OF REVELATION

Bond, V.: Instruments of revelation. ‘Instruments of revelation’; ‘Frescoes and ash’; ‘Leopold Bloom’s homecoming’, ‘Binary’. Nolan Pearson (piano), Jennifer Gunn (fl), John Bruce Yek (kl), Stephanie Jeong (v), Daniel Katz (vc), Chicago Pro Musica, Rufus Müller (t) en Olga Vinokur (piano). Naxos 8.559864 (63’55”). 2016
 
De Amerikaanse componiste en dirigent Victoria Bond (1945) is de eerste vrouw met een doctoraat over directie, verworden aan de Juilliard School. Als componiste is ze heel veelzijdig en bracht ze een omvangrijk oeuvre in menig genre tot stand (zie wiki). 
Haar kwintet voor fluit, klarinet en pianotrio Instruments of revelation uit 2010 is afgeleid van tarotkaarten en heeft de delen ’The magician’, ‘The high priestess’ en ’The fool’. Debussy en Stravinsky kijken over de schouders mee en zorgen aan het eind voor een sfeer van komedie en chaos.
Frescoes and ash uit 2009 werd geïnspireerd door de schilderingen uit Pompeï en bevat de delen ’Street musicians’, ‘Marine mosaic’, ’Scenes from a comedy’, ‘The Sybil speaks’, ‘Chiron teaches Achilles to play the lyre’, ‘Alexander mosaic’ en ‘Ash - awareness of mortality’. Het bevat een trio voor 2 violen en altviool.
‘Leopold Bloom’s homecoming’ uit 2011 is een scène voor een nu eens zingende, dan weer sprekende bariton en piano op tekst uit Ulysses van Joyce. Het werk werd geschreven voor Rufus Müller die goed wordt begeleid door Jenny Lin en de inventiviteit van het stuk goed naar voren brengt.
‘Binary’ uit 2005 is een geestig werkje waarin de cijfers 0 en 1 leiden tot variaties over een samba. Als geheel gaat het om kleurig geïnstrumenteerde kamer muziek die er in deze cd premières heel goed  afkomen. De meeste indruk maakten de virtuoze pianiste Olga Vinokur en het moeiteloos spelende Chicago Pro Musica.