CD Recensies

BOCCHERINI: STRIJKKWINTETTEN OP. 42 NR. 1-3 E.A.

Boccherini: Strijkkwintetten op. 42 nr. 1 in f G. 348, 2 in C  G. 349, in b G. 350, 3 in g G. 351. Elisa Baciocchi strijkkwintet. Da Vinci Classics C 00364 (76’20”). 2020
 
Luigi Boccherini (1713 - 1805) bracht het grootste deel van zijn loopbaan door in Spanje waar hij probeerde de muziek van dat land, zijn geboorteland en noordelijker Europa te integreren. Dat leidde ertoe dat hij wel ‘mevrouw Haydn’ werd genoemd. Maar er schuilt meer in zijn muziek dan wat we kennen uit het beroemde ‘Menuet’ uit G. 275.
De Strijkkwintetten op. 42 maken gebruik van 2 celli (in plaats van 2 altviolen), zoals de meeste van zijn kwintetten; de cello was zijn eigen instrument. In deze muziek horen we een mooie combinatie van de galante stijl uit het noorden en Spaanse invloeden. Heel aantrekkelijke muziek die om grotere bekendheid vraagt. Het zijn vooral de werken in mineur die indruk maken.  
Het uit Carlo Alberto Vantenti (v), Valeria Barsanti (v), Tommasso Valenti (va), Claudio Vanenti (alto cello) en Carlo Benvenui (vc) bestaande Elisa Baciocchi kwintet dat het Elisa Baciocchi kwintet zijn naam ontleent aan Elisa Napoléone Baciocchi Levoy (1806 - 1889) die een zuster was van Napoleon maar geen muzikale connectie is. Het zorgt voor een weergave waarvan heel veel te genieten valt, want ook al verlaat Boccherini geen moment de bestaande paden, hij wacht soms wel op met aardige verrassingen. De opname werd gemaakt onder gunstige akoestische omstandigheden en voldoet minstens zo goe als de eerdere opnamen van ‘L’Archibudelli (Sony SK 89926) en Richard Lester met het VanBrugh kwartet (Hyperion CDA 67287).