CD Recensies

BACH, J.S.: GOLDBERGVARIATIES (BEW), PIANODUO MONTI BIANCO

Bach, J.S.: Goldbergvariaties BWV. 988 (bew. Rheinberger en Reger). Pianoduo Monti Bianco. Da Vinci C 00361 (78;18”). 2020
 
Aan bewerkingen van Bachs Goldbergvariaties heeft het nooit ontbroken, maar deze waarin het werk is gefilterd door de bril van de romantici Joseph Rheinberger en Max Reger vraagt de bijzondere aandacht. Rheinberger maakte zijn bewerking voor 2 piano’s in 1883 met de bedoeling om het werk geschikt te maken voor huiselijk gebruik (net alsof iedereen twee piano’s bezat) en had geen wroeging om de textuur uit te breiden, melodieën te verdubbelen, akkoorden toe te voegen en zelfs extra contrapuntische lijnen toe te voegen waardoor sommige variaties een heel nieuwe variatie vormen waarin Bachs origineel zich als een cocon bevindt.
Reger beperkte zich daarna tot wat veranderingen in de dynamiek en de frasering. Dat was de versie die Yaara Tal en Andreas Groethuysen al opnamen. Zij kozen voor groter extremen van tempo en bepaalden wat te doen met herhalingen (Sony 88697.52696-2). Dat was in 2009.
Vorig jaar volgde het Pianoduo van Federica Monti en Fabio Bianco hun voorbeeld met minstens zo goed, in sommige opzichten subtieler resultaat.