CD Recensies

BRAHMS: KLARINETTRIO (BEW); ALTVIOOLSONATES NR. 1 EN 2

Brahms: Klarinettrio in a op. 114 (bew) Altvioolsonates nr. 1 in f op. 120/1 en 2 in Es op. 120/2. Miguel da Silva (va), Xavier Phillips (vc) en François-Frédéric Guy (piano). Alpha ALPHA 648 (70’54”). 2019
 
De vervanging van de klarinet door de altviool in dit drietal composities van Brahms geeft daar een nogal ander aanzien aan. In de klarinetvorm van het trio heeft de klarinet een duidelijk hoorbare eigen stem en als deze wordt vervangen door een altviool vervaagt dat in de leidende melodievorming. Maar Miguel da Silva (lid van het Quatuor Ysaÿe) is zich goed daarvan bewust en met een duidelijke, heldere toon verkleint hij dat probleem voldoende en zorgt met zijn beide partners voor een best overtuigende uitvoering. Zo gespeeld maakt dit trio meer indruk dan het Klarinetkwintet.
Het mooie allegro amabile waarmee de Altvioolsonate begint, is een goed deel om Da Silva te vergelijken met de vertolkingen van Tamestit (Harmonia Mundi HMM 90.2652), Zukerman (DG 453.121-2), Bashmet (RCA 09026-63293-2) en Rysanov (Onyx ONYX 4033). Dan blijkt hij haast het meest natuurlijke spel van allen te bieden. Veel is ook te danken aan pianist Guy die een ideale begeleider is. Het langzame deel van de Sonate in f bevestigt dat nog eens.
Zo ontstond een warm, poëtisch en nobel pleidooi voor de altvioolversie van dit drietal werken. Een cd om te koesteren.