CD Recensies

BRUNETTI: SEXTETTEN VOOR HOBO EN STRIJKERS NR. 1-6

Brunetti: Sextetten voor hobo, 2 violen, 2 altviolen en cello nr. 1 L. 273, 2 L.274, 3 L. 275, 4 L. 276, 5 L. 277 en 6 L. 278. Robert Silla (h) met het Il manatico ensemble. IBS Classical IBS 92021 (2 cd’s, 2u., 10’5”). 2020 
 
Gayetano (of Cayatano) Brunetti (1744 - 1798) werd in het Italiaanse Fano geboren en overleed in Madrid wat aangeeft dat hij waarschijnlijk veel in Europa onderweg was. Maar net als Domenico Scarlatti, Luigi Boccherini en Francisco Corselli verbleef hij langdurig aan het Spaanse hof van de koningen Karel III en IV. Hij was heel productief en componeerde 451 werken, waarvan het leeuwendeel bestaat uit kamermuziek en werken voor het koninklijk kamerorkest waarvan tijdens zijn leven niets in druk verscheen en later slechts weinig.
In deze Sextetten, die uit drie delen bestaan en gevuld zijn met gracieuze melodieën, heersen de conventies uit het begin van de klassieke vorm. Maar ze geven ook blijk van wat meer progressieve en eclectische elementen. De muziek is in ieder geval heel plezierig om naar te luisteren.
De Spaanse hoboïst Robert Silla speelt zijn dankbare soli dartel en luchtig; daarbij wordt hij vaardig begeleid door Luis Maria Suarez en Pablo Martin (v), Sandra Garcia en Silvina Alvarez (va), Carla Sanfélix (vc) van het Il manatico ensemble.
Wie meer wil proeven van deze Brunetti heeft opnamen van zijn Divertimenti voor Strijkkwartet door ensemble Carmen Veneris (Lindoro NL 3021) en Strijkkwartetten met het Cuarteto Quiroga (Cobra COBRA 0067) ter beschikking.