CD Recensies

BACH, J.S.: SONATES VOOR VIOLA DA GAMBA EN KLAVECIMBEL NR. 1-3 (BEW)

Bach, J.S.: Sonates voor viola da gamba en klavecimbel nr. 1 in G BWV. 1027, 2 in D BWV. 1028, 3 in g BWV. 1029 (bew.); Brahms: Altvioolsonates nr. 1 in f op. 120/1, 2 in Es op. 120/2. Daniel Palmizio (va) en Nicolas van Poucke (piano). Zefir ZEF 9677 (2 cd’s, 1u., 32’38”). 2019
 
Daniel Palmizio en Nicolas van Poucke brachten de drie Viola da gamba sonates van Bach op een dubbel cd samen met de beide Altvioolsonates van Brahms. Er schijnt tegenwoordig niets meer op tegen te zijn dat de Sonates van Bach op het moderne neefje van de viola da gamba, de altviool worden gespeeld.
De microfoons hielden kennelijk veel van dit mooie spel van de mild klinkende altviool want ze laten geen nuance onbelicht. In een concertzaal gaat dat vaak verloren.
Pianist Nicolas van Poucke speelt even welsprekend als de Italiaanse altviolist Daniel Palmizion die tot de snel rijzende sterren behoort en heel beeldend idiomatisch en met hart en ziel speelt. Luister maar eens naar het dromerige langzame deel ui de Sonate in g-klein.
In de beide Altvioolsonates van Brahms kan het tweetal forser aan de slag en ook dat lukt met succes. Een mooi rijpe toon en verfijnde artisticiteit gaan goed samen,
Als enige vraag blijft: waarom zijn Bach en Brahms niet afzonderlijk uitgegeven? Het zijn geen ideale bedgenoten. De concurrentie is sterk en oordeel maar of in Bach niet Antoine Tamestit en Masato Suzuki (Harmonia Mundi HMM 90.2259) en in Brahms niet bijvoorbeeld Miguel da Silva en Xavier Phillips (Alpha ALPHA 548) net wat meer te bieden hebben.