CD Recensies

BONONCINI: NEMICA D'AMORE FATTA AMANTE, LA

Bononcini: La nemica d’amore fatta amante. Adriana Fernandez (s., Clori), Martín Oro (ct., Tirsi) en Furio Zanasi (b., Fileno) met Ensemble 415 o.l.v. Chiara Banchini. Alpha ALPHA 672 (70’03”). 2002
 
Deze Serenata à 3 van Giovanni Bononcini (1670 - 1747) verscheen in 2002 op Zig-Zag territoires ZZT 030801 toen deze site nauwelijks was opgestart en ontliep daardoor een bespreking. Even een inhaaloefening dus. 
Voor alles was Giovanni Bononcini een begaafde cellist en een geduchte rivaal van Händel.  Maar ook als componist bracht hij een omvangrijk oeuvre tot stand. Het omvat meer dan dertig opera’s en ruim driehonderd cantates. De Serenata a 3 La nemica d’amore fatta amante is een heel aantrekkelijk werk.  De handeling betreft de nimf Cloris die de liefde van herder Tirsi afwijst en het liever houdt op de sater Fileno. Deze is omgekeerd ook wel op haar gesteld, maar waarschuwt haar dat hij jaloers is op Tirsi omdat die zoveel meer van haar houdt. Tirsi zweert wraak en weet Cloris tot slot toch voor zich in te nemen. Een plot die heel
bekend is uit de wereld van nimfen en herders en eindigt met de geliefden die de trouw en de liefde prijzen. Zelf vond Bononcini de woorden daarvoor.
Bononcini weet dat heel goed muzikaal uit te drukken, zelfs met een minimale bezetting van drie zangers, eenpaar strijkers, een theorbe en een klavecimbel. De vertolkers weten goed hoe ze daar inhoud aan moeten geven. Adriana Fernandez heeft een lichte, ongeaffecteerde sopraan als oprechte Clori. Martín Oro beschikt over een mooie countertenorstem en is even oprecht en onschuldig als Tirsi. Dat maakt hun duet ‘Voor jou, prachtige vreugde van min hart’ tot een hoogtepunt. Furio Zanasi heeft een lichte bariton maar is goed in staat om veel ressentiment en boosheid te vertolken. Een meesterwerk in de dop, nagenoeg ideaal voorgedragen.