CD Recensies

BEETHOVEN: PIANOCONCERTEN NR. 1-5, ZIMERMAN 2

Beethoven: Pianoconcerten nr. 1-5. Krystian Zimerman met het Londens symfonie orkest o.l.v. Simon Rattle. DG 483.9971 (3 cd’s, 2u., 34’28”). 2020
 
We zijn het alweer zowat vergeten, maar 2020 had een uitgebreid gevierd Beethovenjaar moeten worden ter gelegenheid van zijn tweehonderdvijftigste verjaardag. Helaas werd dat verhinderd door de uitbraak van de Covid pandemie.
Krystian Zimerman zou met Simon Rattle de vijf Pianoconcerten in het Londense Barbican Centre uitvoeren en opnemen, maar daar kwam niets van. Wel konden de opnamesessies worden verplaatst van de St. Luke kerk waar het orkest vaak optreedt en kon de muziek worden ‘gestreamed’. Gelukkig is het resultaat nu ook op cd verschenen. 
Zimerman nam in de periode 1989/91 de vijf Pianoconcerten op met Leonard Bernstein (DG 435.467-2) die door zijn dood de reeks niet ten einde leidde en  de pianist leidde zelf vanachter de vleugel het orkest in nr. 1 en 2. Blijkens een interview dat ik kort daarna met hem had (zie rubriek Uitvoerende Musici) was hij niet geheel gelukkig met het resultaat. En Simon Rattle nam deze concerten in 1998 in Wenen op met Alfred Brendel (Philips 462.781-2).
Bij vergelijking blijken beide cycli minder verschillend dan verwacht, gegeven het hiaat van bijna dertig jaar daartussen. De tempi in de eerdere versie zijn - vooral in de langzame delen - marginaal wat breder terwijl de Weners ook met meer vibrato spelen dan het slanker klink ende Londense orkest.
Maar wat gelukkig onveranderd is gebleven, is de helderheid van Zimmermans spel en de precies juiste nadruk die hij ieder akkoord nauwkeurig articulerend geeft. Andere pianisten zijn mogelijk wat indringender in de langzame delen van nr. 3 en 4 of tonen meer grandeur in het eerste deel van nr. 5, maar weinigen maken meer indruk met het geheel dan Zimerman.
D directie van Simon Rattle is een toonbeeld van zorg en goede smaak. Alleen de balans is soms niet ideaal; dan klinkt de vleugel wat te luid, vooral in de concerten nr. 1 en 2 waarvoor waarschijnlijk minder strijkers zijn gebruikt. Maar bewonderaars van Zimerman zullen zich daar geen zorgen over maken.
De eventueel beste alternatieven bieden Perahia (Sony 44575) en Aimard (Teldec 0927.47334-2).