CD Recensies

BEETHOVEN: FIEDELIO, BEWERKINGEN VOOR VIOOL EN ORKEST

Beethoven: Fiedelio: bewerkingen voor viool en orkest. Pianoconcert nr. 2 in Bes op. 19 (bew); ‘Gott! welch’ Dunkel hier… in des Lebens’; ‘O wär’ ich schon mit dir vereint’, ‘Abscheulicher! Wo eilst du hin?…. Komm Hoffnung’ uit Fidelio op. 72 (bew. Franz Hummel). Elena Denisova (v) met het Russisch Nationaal orkest o.l.v. Alexei Kornienko. Sony 194398.1760-2 (61’32”). 2020
 
De titel Fiedelio herinnert me aan de van veel muziekkennis gespeende Radio 4 omroeper die een uitzending van Beethovens opera aankondigde met het accent op de eerste in plaats van de tweede lettergreep. Maar hier gaat het niet zozeer om de bekendste aria’s van Leonore uit die opera, maar om bewerkingen van de Oostenrijker Franz Hummel die deze als in een Suite laat ‘zingen’ door de viool van Elena Denisova. Daardoor krijgt de muziek een heel nieuw abstract aanzien en alleen kenners van de opera zal het grote verschil als instrumentaal drama opvallen.
Ook Pianoconcert nr. 2 krijgt zo ineens een nieuw, melodieuzer aanzien. Elena Denisova, die ook het Vioolconcert van Reger opnam (Oehms OC 1862) is er goed in geslaagd om van deze nieuwe vormen een heel geslaagd geheel te maken en Alexei Kornienko kleurt dat fraai nader in. Aardig om zulke alternatieven achter de hand te hebben.