CD Recensies

BACARISSE: PIANOCONCERT NR. 4, CELLOCONCERT E.A.

Bacarisse: Pianoconcert nr. 4 op. 88; ‘Capricho concertante’ voor viool en orkest; Celloconcert in a op. 22. Resp. Juan Carlos Garvayo (piano), Cecilia Bercovich (v) en José Miguel Gómez (vc) met het Orquestra filarmónica de Málaga o.l.v. José Luis Estellés. IBS Classical IBS 132016 (69’43”). 2016
 
De Spaanse componist Salvado Bacarisse ( 1898 - 1963) die na studie in Madrid mede de Grupo de los Ocho als een soort Spaanse Groupe de six oprichtte om muzikaal conservatisme in zijn land te bestrijden en nieuwe muziek te propageren, was tevens artistiek directeur van de Spaanse omroep tot 1936. Aan het eind van de Spaanse burgeroorlog emigreerde hij naar Parijs en ging in 1945 o.a. voor de Franse omroep werken als Spaanstalige omroeper.
Als componist schreef hij orkestwerken en concertante werken, pianowerken, kamermuziek voor verschillende bezettingen en opera’s als El tesoro de Boabdil waarmee hij een prijs won. Net als zijn landgenoot Falla componeerde hij een Klavecimbelconcert dat is opgenomen door Silvia Marquez (IBS Classical IBS 82021).
Het bekendst werd hij met zijn Gitaarconcert in a op. 72 uit 1952 waarvan o.a. een opname van Narciso Yepes bestaat (Forlane UCD 10901). Het is een werk in neoromantische stijl en dat geldt ook voor de hier opgenomen composities. Het gaat om Iberische muziek waarnaar het plezierig luisteren is en dat is voor een groot deel mede te danken aan de zeer goede uitvoeringen. 
Het wekt belangstelling voor bijvoorbeeld zijn andere Pianoconcerten. De discografie van Bacarisse vertoont nog veel lege plekken.