CD Recensies

BRIAN: SYMFONIE NR. 1 'GOTHIC'

Brian: Symfonie nr. 1 in d ’The gothic’. Susan Gritton (s), Christine Rice (ms), Peter Auty (t), Alsastair Milnes (bs) met het Bach koor, het BBC Nationaal Wales koor, Londens  Symfonie koor, het BBC Wales nationaal orkest en het BBC Concertorkest o.l.v. Martyn Brabbins. Hyperion CDA 67971-2 (2 cd ’s, 1u. 54’65”). 2011
 
De Britse componist Havergal Brian (1876 - 1972) schreef in totaal tweeëndertig Symfonieën, waarvan veertien toen hij in de tachtig was en nog eens zeven terwijl hij in de negentig was. Zelfs in Engeland krijgt men de meeste nauwelijks meer te horen.
Het grote ‘monster’ onder die vele werken is meteen nr. 1, de ‘Gothische’ symfonie uit 1919/27.  Het werk duurt bijna twee uur en vergt twee orkesten, vier brass bands, vier zangers, een grote koormassa van zo’n 600 leden en een organist.
Alleen voor een Londense Prom krijg je dat bij elkaar en de opname die daar in 2011 werd gemaakt is een unicum. Een meesterwerk is het niet, daarvoor is het te episodisch en te lang voor wat het wil uitdrukken. Maar de enorme, bijna mystieke koorklank, de intrigerende vocale kleuren, de bizarre orkestratie en de enormiteit van het geheel hebben een zekere epische aantrekkingskracht. De heftigheid van de symfonie is beslist een gevolg van de ellende van W.O. 1. en kan ook worden gezien als een lange litanie voor de Engelse en Duitse slachtoffers. De eerste drie delen zijn orkestraal, het vervolg is een toonzetting van het Te Deum.