CD Recensies

BRAHMS: PIANOTRIO NR. 3, FEININGER TRIO

Brahms: Pianotrio nr. 3 in c op. 101; Zemlinsky: Pianotrio op. 3. Feininger trio. AVI 855.3489 (47’58”). 2018
 
Het Pianotrio nr. 3 van Zemlinsky was reeds aardig viermaal vertegenwoordigd op cd, maar deze uitgave is ook welkom door de link met Brahms. Oorspronkelijk was het werk ontworpen als klarinettrio om te voldoen aan de voorwaarden van een concours waaraan hij deelnam. Maar de vorm met twee strijkers blijkt effectiever te zijn, zoals blijkt bij vergelijking met de klarinetversie van bijvoorbeeld Eduard Brunner, David Geringas en Gerhard Oppitz (Tudor CD 917).
Het lijkt de midden twintigjarige Zemlinsky moeilijk te zijn gevallen om invloeden van vroegere componisten - in dit geval van Brahms - af te schudden. Maar en zijn wel momenten waarop we iets in dit werk uit 1896 kunnen ontdekken van de modernist die hij later zou worden in de Sinfonietta, de late Strijkkwartetten en de opera Der Zwerg. Bedenk dat het Pianotrio nr. 3 van Brahms tien jaar eerder, in 1886 ontstond.
Het hier onbekende drietal musici Duitse musici Christoph Streili (v), David Riniker (vc) en Adrian Oetiker (piano) van het Feininger trio zorgt voor heel adequate vertolkingen. Alternatieven van deze logische koppeling zijn er niet.