CD Recensies

BERNERS: TRIUMPH OF NEPTUNUS, THE, L'UOMO DAI BAFFI

Berners: Triumph of Neptunus, The; L’uomo dai baffi; Valses bourgeoises nr . 1-3 ; ‘Polka’ uit Champagne Charlie (ork. Lane). Clive Bailey (bs) met English Northern Philharmonia c.q. Royal Ballet Sinfonia o.l.v. David Lloyd-Jones. Marco Polo 8.223711, Naxos 8.555222 (69’26”). 1996
 
Gerald Hugh Tyrwhitt-Wilson, de veertiende baron Berners (1883 - 1950) was een van de meest markante en boeiendste persoonlijkheden in Engeland gedurende de jaren 1920 en 1930. Hij was avant-garde componist terwijl hij tijdens W.O.1 werkzaam was op de Engelse ambassade en Rome. Balanchine bracht zijn eerste beide balletten op het toneel, Ashton de volgende drie.
Eind 1926 maakte hij zijn Londense debuut met het ballet The triumph of Neptune in de choreografie van Balanchine en gebaseerd op een gegeven van Sacheverell Sitwell over situaties uit de Britse pantomime. Balletmuziek met een satirisch en parodistisch karakter waarmee hij succes had zoals dat van een harlekinade te verwachten valt.
L’uomo dai baffi is een veel eerder werk uit 1918 als marionettenballet met een klein bezet begeleidend ensemble. Philip Lane orkestreerde heel handig de  Valses bourgeoises en de ‘Polka’ uit Champagne Charlie (1944).
Het is goed dat Naxos door middel van deze heruitgave nog eens de aandacht vestigt op Berners met zijn best inventieve, veelal geestige muziek in briljante uitvoeringen.