CD Recensies

BARBER: STRIJKKWARTET

Barber: Strijkkwartet in b op. 11 met oorspronkelijke finale; Ives: Strijkkwartetten nr. 1 ‘From the Salvation Army’ en 2; ‘Scherzo’ Holding your own (3 stukken). Escher kwartet. BIS SACD 2360 (74’15”). 2021
 
Het Amerikaanse Escher kwartet bestaat uit Adam Barnett-Hart en Danbi Um (v), Pierre Lapointe (va) en Brook Speitz (vc) en maakte al opnamen van Strijkkwartetten van Mendelssohn, Dvorak, Tchaikovsky, Borodin en Zemllnsky,  Ditmaal blijven zij in eigen land om zich aan twee Amerikaanse werken te wijden.
Dit betekent bij Barber dat we nu eens het werk waarmee hij beroemd werd, het ‘adagio voor strijkers’ in het verband horen waar h et past, namelijk als tweede deel in zijn Strijkkwartet uit 1936. Barber beschouwde dar adagio als een ‘knock-out’ en had des te meer moeite om het werk te voltooien. Tenslotte besloot hij daarom om het bij twee delen te laten, maar het Escher kwartet vond het derde deel terug en nam het werk zoals het hoort in zijn geheel op.
Het wa s een logische gedachte om het werk van Barber te laten volgen door de twee enige voldragen Strijkkwartetten van Ives uit 1900 en 1913. In het eerste zullen veel gelovige Amerikanen weer brokjes psalmen en gezangen van het Leger des Heils herkennen. Nummer twee is in zoverre interessanter dat het een portret is van ‘vier mannen die converseren, discussiëren, argumenteren… strijden, elkaar de hand schudden, zwijgen en dan een berg beklimmen om het firmament te aanschouwen.’ Dat vergt nogal wat dissonanten, maar het eind is vredig. Tot slot is er nog een zelfstandig  ‘scherzo’. 
Het Escher kwartet speelt deze werken met grote inzet, een warme toon in de lyrische passages, maar waar nodig ook gespierd en weet zo te boeien en te ontroeren.