CD Recensies

BACH: THE ART OF LIFE, TRIFONOV

 

Bach: The art of life. Bach, J.S.: Kunst der Fuge, Die, BWV. 1080; Notenbüchlein für Anna Magdalena (ged); ‘Jesus bleibt meine Freude’ BWV.147 (bew. Hess); ‘Chaconne’ uit Partita voor soloviool nr. 2 in d BWV. 1004; Bach, J.C.: Pianosonate in A op. 17/5; Bach, C.P.E.: Rondo in c Wq. 59/4 uit ‘Für Kenner und Liebhaber’; Bach,  J. Chr.:' Variaties over Altijd was Kortjakje ziek';  Bach, W.F.: Polonaise in e F. 12/8. Daniil Trifonov. DG 483.8530 (2 cd’s, 2u., 16’38”). 2020
 
Gegroepeerd rond een pianozetting van Bachs Die Kunst der Fuge geeft de Russische Pianist Daniil Trifonov (1991) een vrij omvattend inzicht in de muziek die in huize Bach tot de favorieten behoorden. Het programma is veelzijdig en bevat zowel luchthartige muziek zoals de dansen maar ook abstracte of majestueuzer stukken, zoals de Kunst der Fuge zelf als hoofdschotel en de ‘Chaconne’ uit de Partita nr. 2 voor soloviool in een bewerking van Brahms. Er is wel verondersteld dat deze werd geschreven ter nagedachtenis aan Bachs overleden eerste vrouw, Maria Barbara.
Het recital begint aan de luchtige kant met enige composities van Bachs vier zonen: Johann Christian (een Sonate), Wilhelm Friedemann (een Polonaise), Carl Phillip Emanuel (een Rondo) en Johann Christoph (de Variaties over ‘Altijd is Kortjakje ziek) die Mozart later ook zou variëren.
Hij laat zo meteen horen dat elk van die zonen een eigen stem had. Dan zijn er gedeelten uit het Notenbüchlein voor zijn tweede vrouw Anna Magdalena uit 1725 met stukjes van familieleden die waren bedoeld als lesmateriaal. Trifonov koos voor een menuet van Christian Petzold en het liefdeslied ‘Bist du bei mir’ van Gottfried Heinrich Stölzel. Maar hoogtepunt uit het programma zijn natuurlijk de 14 fuga’s en de 4 canons uit de onvoltooide Kunst der Fuge, uitgevoerd in een heldere eigen bewerking waarvoor hij zelf een respectvol slot bedacht. 
Als geheel is dit een bewijs van Trifonovs grote intellectuele en pianistische kwaliteiten. Als componist manifesteerde hij zich in 2015 al met zijn vijfdelige Suite Rachmaniana (DG 479.4970).