CD Recensies

BRAHMS: KLARINETTRIO; KLARINETSONATES NR. 1 EN 2

Brahms: Klarinettrio in a op. 114; Klarinetsonates nr. 1 in f op. 120/1 en 2 in Es op. 120/2. Joseph Shiner (kl), Yoanna Prodanova (vc) en Somi Kim (piano). Orchid ORC 100099 (65’23”). 2018
 
Toen Brahms in 1891 besloot om een Klarinettrio te schrijven voor de door hem zeer bewonderde klarinettist Richard Mühlfeld (1856 - 1907) waren daarvoor snel de schetsen gemaakt. De uitwerking daarvan liet ook niet lang op zich wachten. Mogelijk bedacht de oude componist dat de toekomt van de muziek gediend zou zijn met meer transparantie na de zware kolossen van Wagner. Jammer genoeg ging hij niet in op een Noors verzoek om daar in de natuur een Symfonie nr. 5 te componeren.
In hun mooie verklankingen ‘ademen’ Joseph Shiner, Yoanna Prodanova en Somi Kim mooi synchroon, ze zorgen voor welkome nuances en ze vormen gelukkig ook een heel hecht ensemble alsof ze al jaren samenwerken. Het drietal maakt ook duidelijk onderscheid tussen de karakters van beide Sonates: de eerste klinkt vrij streng, de tweede een stuk vriendelijker.
Het verbaasde me dat deze uitvoeringen me eigenlijk beter bevielen dan die van Martin Fröst (BIS SACD 1353).