CD Recensies

BEETHOVEN: SCHOTSE LIEDEREN

Beethoven: Schotse liederen op. 108 (ged.) Oh sweet were the hours. Rufus Müller (t) met het Hammer Pianotrio. Rubicon RCD 1062 (48’22”). 2020.
 
Indertijd had je de verzamelaar en uitgever George Thomson uit Edinburgh die voortdurend, vooral ook buiten eigen land, op zoek was naar componisten die voor hem bekende volksliedjes wilden bewerken. Joseph Haydn wat in de jaren 1790 een der eersten die aan dat verzoekgevolg gaven; later volgden ook Beethoven en Weber. Haydn verdiende een Engelse pond per lied (ongeveer €138 in valuta anno 2010) en alleen al een dergelijk bedrag was voor Beethoven ook verleidelijk om extra te verdienen.
Ook hij ging op dat verzoek in en leverde als op. 108 vijfentwintig van die bewerkingen in. Thomson vroeg daarom om wat vereenvoudiging, maar daar ging de componist niet op in: ‘Het is niet de gewoonte dat ik mijn eigen composities bewerk’.
De Brits/Duitse tenor Rufus Müller selecteerde daaruit de volgende ‘Sally in our alley’, ‘The maid of Isla’, ‘Could this ill world’ have been contriv’d, ‘Oh Mary, at thy window be’, ’Sunset’, ’Sympathy’. ‘Oh, had my fate been join’d with dine’, ‘The shepherd’s song’, ‘The lovely lass of Invernes’, ’Enchantress, farewell’ en ‘Faithfu’ Johnnie’ voor deze opname. Deze zijn, aangevuld met ‘Music, love and  wine’. ‘The sweetest lass was Jamie’, ‘Dim, dim is my eye’, ‘Bonnie laddie, Highland Laddie’, ‘Behold. my love, how green the groves’.
Kostelijk moois van Beethoven, schrijvend ‘im Volkston’ en simpel maar doorleefd voorgedragen door de tweetalige Rufus Müller. Voor een stimulerende en mooi sluitende begeleiding zorgen Cynthia Roberts (v), Allen Whear (vc) en Christoph Hammer (fortepiano) van het Hammer Pianotrio. Waarom ze niet volledig zijn opgenomen, is een raadsel: er waren nog zo’n dertig minuten voor beschikbaar.
Wie de 22 van die liederen wil beluisteren, komt al gauw terecht bij het teamwork van de sopranen Dania el Zein en Juliette Allen, mezzo Natalie Pérez. de tenoren John Bernard en Lukazj Romejko en Vincent Lièvre-Picard, bariton Jean-François Rouchon, violist Alessandro Fagiuoli, cellist Andrea Musto en pianist Jean-Pierre Armengaud (Warner 2953.32915).