CD Recensies

BERTINI: NOTET; PIANOTRIO

Bertini: Nonet voor piano, 5 blazers en 3 strijkers in D op. 107; Pianotrio in A op. 43 ‘Grand trio’. Linos ensemble. CPO CPO 555.363-2 (70’17”). 2020
 
Hoewel hij in Londen werd geboren, behoorde Henri Bertini (1798 - 1876) tot een Franse muzikale familie. Hij bleek een wonderkind te zijn en met zijn vader ondernam hij als twaalfjarige een tournee door Engeland, Nederland, België en Duitsland.  Nadat hij in Engeland en Schotland had gestudeerd, werd hij docent in Brussel. In 1821 vestigde hij zich in Parijs. 
Behalve als componist was hij een gevierde docent. Schumann bewonderde hem in zijn Neue Zeitschrift für Musik. Bekend werd Bertini vooral met zijn mooi vloeiende Piano études en zijn mooi geconstrueerde kamermuziek.
Het Nonet is voor fluit, hobo, fagot, hoorn, trompet, altviool, cello contrabas en piano en behoort tot de mooiere werken uit de Franse romantiek en werd net als het Pianotrio in de late jaren 1830 geschreven. 
Het in 1997 door hoboïst Klaus Becker opgerichte Linos ensemble zorgt voor heel geanimeerde vertolkingen van beide werken. Dit is een heel nuttige uitbreiding van het Franse repertoire uit die periode en sluit mooi aan op de opname van Pianosextet door het Sestetto Classico (MDG MDG L 3067).