CD Recensies

BÄRMANN, H.J. EN C.: WERKEN VOOR KLARINET EN PIANO

Bärmann, H.J.: ‘Notturno’ in f; ‘Introduktion und Polonaise’ op. 25; ‘Air varié’ op. 12/2; Bärmann, C.: ‘Verlorenes Glück’ op. 30; Liedbewerkingen van Schubert nr. 1-6; ‘Die kleine Bettlerin’ op. 14; ‘Fantasie brillante’ op. 7. Dario Zingales (kl) en Florian Podgoreanu (piano). Brilliant Classics 95785 (68’33”). 2016
 
Heinrich Joseph Bärmann (1784 - 1847) en diens zoon Carl (1810 - 1885) behoorden tot de grootste klarinettisten in de romantiek en mogelijk aller tijden. Niet alleen moeten ze geweldig goed hebben gespeeld, ze lieten beiden ook een mooi stel composities na. 
Carl Bärmann lijkt erg te zijn geboeid door de liedkunst van Schubert. Niet alleen bewerkte hij een zestal van diens liederen - ‘Der Neiugierige’ en ‘Wohin’ uit Die schöne Müllerin en ‘Ave Maria’, ‘Lob der Tränen’, ‘Gretchen am Spinnrade’ en ’Ständchen’ D. 889. Bij de uitvoering daarvan speelt de pianist een belangrijke rol. 
Hij componeerde zelf de heel melodieuze klarinetliederen ‘Verlorenes Glück’ en ‘Die kleine Bettlerin’ naast de substantiëlere ‘Fantasie brillante’. Hij laat de klarinet van de Italiaan Dario Zingales met menselijke stem zingen.
Over het geheel genomen maken de werken van Heinrich Joseph Bärmann een diepere indruk. In een blinddoektest zou men ze mogelijk eerder aan Weber toeschrijven wat iets over hun kwaliteit zegt. Ze hebben een dramatisch, soms haast improviserend karakter. 
Al met al gaat het om zeer onderhoudende muziek die op heel mooie, sfeervolle wijze wordt gespeeld en een verrijking van het romantische klarinetrepertoire is. 
Dario Zingales maakte in 2018 met Alexei Grots ook een opname met werken voor klarinet en piano van Mendelssohn (Brilliant Classics 96081).