CD Recensies

BENDA, G.: PIANOCONCERTEN

Benda, G.: Pianoconcerten in f, g, G en b. Howard Shelley met de London Mozart Players. Hyperion CDA 68361 (80’43”). 2020
 
Georg Benda (1722 - 1795) was van Boheemse origine en een van de componisten die emplooi hadden aan het hof van Frederik de Grote. Hij was de zoon van Jan Jiri Benda (1686 - 1757) was een linnenwever en dorpsmusicus. Vijf van zes overlevende kinderen van hem werden beroepsmusici: Franz, Johann Georg, Anton, Joseph en Anna Franziska.
Zo te horen hebben deze Pianoconcerten, die ik ook wel eens op klavecimbel zou willen horen, een sterke verwantschap met die van Carl Philipp Emanuel Bach. Het betekent dat ze in de ‘empfindsame’ stijl en hun mooiste momenten in het langzame van de drie delen. Het lag voor de hand dat Howard Shelley deze werken als deel 8 integreerde in zijn serie ‘Het klassieke pianoconcert’.
Vooral het Pianoconcert in b liet een langer durende aangename indruk na. Dat geldt eveneens voor het zangerige, diepzinnige langzame deel uit het concert in f. Maar erg persoonlijk klinken deze werken niet; gelukkig maken ze wel een heel vakkundige indruk met echt geïnspireerde passages.
De zeer ervaren Howard Shelley heeft er spelend en dirigerend geen enkele moeite mee om deze aardige composities een gevoel van waarde en betekenis te geven. Mij verrasten deze onbekende concerten plezierig.