CD Recensies

BACH, J.S.: CANTATES NR. 49, 65 EN 114, LUTZ

Bach, J.S.: Cantates nr. 49 ‘Ich geh und suche mit Verlangen’ BWV. 49, 65 ‘’Sie werden aus Saba alle kommen’ BWV. 65, nr. 114 ‘Ach, lieben Christen, sei getrost’ BWV. 114. Nuria Rial (s), David Erler (ct), Georg Poplutz (t), Sebastian Noack (bs), Wolf Mathias Friedrich (bs) met koor en orkest van de Bach-Stiftung o.l.v. Rudolf Lutz. Suisa 114 (65’10”). 2017, 2021, 2018
 
Drie minder bekende Cantates van Bach bijeen. ‘Ich geh und suche mit Verlangen’ geeft de leden van het Zwitserse ensemble meteen in de ‘Sinfonia’ alle mogelijkheden om uit te blinken. Ook het aandeel van sopraan Nuria Rial leidt tot momenten van pure vreugde. Haar zang heeft een warm karakter, klinkt gevoelig en ze blikt uit in het duet met Sebastian Noack.
Cantate nr. 65 werd in 1724 gecomponeerd voor Driekoningen zondag en klonk in Leipzig aan het begin van dat jaar. Het was  een van de eerste cantates voor de jaarlijkse cyclus die Bach schreef nadat hij zijn positie aan de Thomasschule in Leipzig kreeg in 1723. Het was een periode van koortsachtige activiteit, maar ook onder druk maakte Bach meesterwerken. 
De Cantate nr. 114 ontstond in Leipzig voor de zeventiende zondag na Drievuldigheid en klonk 1 oktober 1724 voor het eerst. Deze cantate maakt deel uit van de tweede jaarlijkse cyclus. Het werk is gebaseerd op een gezang van Johannes Gigas (1561) waarvan een onbekende dichter drie coupletten bewaarde en ‘Ich geh und suche mit Verlangen’. Bach gebruikte die als een koraalfantasie aan het begin, in het vierde deel met de sopraan die alleen nop klavecimbel wordt begeleid en een vierstemmig koraal aan het slot. Een hoorn wordt bij wijze van versterking gebruikt bij een ensemble met dwarsfluit, twee hobo’s, strijkers en continuo.
Zoals op eigenlijk alle voorgaande afleveringen staan ook op deze nr. 37 alle vertolkingen op een intussen vertrouwd hoog niveau en is de documentatie uitstekend verzorgd.