CD Recensies

BUSSOTTI: WERKEN VOOR FLUIT EN SLAGWERK

Bussotti: Werken voor fluit en slagwerk. ‘Sypario’, ‘Autoritratto - esemplare di Roberto Fabbriciano’, ‘Tutti. Delle nottri Sylvane’, ‘Cardellino, Cincialllegra, Ciuffolotto e Cormorano’, ‘Autotono’, ‘Tutti. Alcuni’, ‘Tutti. Scrigno’, ‘Rara dolce’, ‘Serpe’. Roberto Fabbricini (fl) en Joathan Faralli (slagw). Tactus TC 931902 (65’14”). 2019
 
De in Florence geboren Sylvano Bussotti (1931 - 2021) overleed 19 september 2021 vlak voordat hij negentig werd in Milaan na een twee maanden durend ziekbed.
Hij belichaamde een allround kunstenaarschap als schilder, decor- en kostuumontwerper en componist. In de jaren zestig behoorde hij tot de meest flamboyante avant-gardisten die muziek in vele genres schreef. Hij was een van de markantste  en meest emblatische componisten uit zijn tijd en schreef muziek voor ongewone combinaties van instrumenten. 
Deze uitgave kunnen we met recht beschouwen als een goed eerbetoon aan hem en dat is vooral te danken aan fluitist Roberto Fabbricini en slagwerker Jonathan Farrell. Beiden hebben daarvoor nog met de componist, met wie ze bevriend waren, samengewerkt wat een hoge mate van authenticiteit waarborgt. De werken verraden sporen van theatraliteit en dramatische poëzie en roepen zowel auditieve als visuele beelden op. Als zodanig maken de vertolkingen een ideale indruk.
Wie de componist nader wil leren kennen, moet beslist luisteren naar zijn ‘Rara requiem’, dat in 1977 samen met ‘Bergkristall’ en de Symfonie ‘Lorenzaccio’ is opgenomen door het NDR Symfonie orkest o.l.v. Giuseppe Sinopoli (DG 437.739-2, 2 cd’s).