CD Recensies

BERTALI: SONATES

Bertali: Sonates nr. 1, 2 uit Prothimia suavissima; Sonate a 3 voor trombone, 2 violen en b.c. nr. 2 en 3, ‘Chaconne’ in C voor viool en b.c., Sonata a due violini, Sonate voor fagot, 2 violen en b.c. nr. 4; Sonata 1; Sonate a 4 in d. William Dongois (cornet, dirigent) met Le concert Brisé. Accent ACC 24260 (64’55”). 2012
 
Antonio Bertali (1605 - 1669) was een van die typisch Italiaanse barokviolisten en -componisten. Hij werd in Verona geboren en was daar student van Stefano Bernardi. Rond 1624 ging hij naar Wenen, eerst als orkestmusicus en vanaf 1649 als kapelmeester en opvolger van Giovanni Valentini van keizer Ferdinand II  Snel maakte hij naar als componist. Zijn ’Sonata A S flauta (et organo)’ ontstond tussen 1664 en 1669 en wordt als manuscript bewaard in de muziekbibliotheek van kasteel Kromeriz in de verzameling van bisschop Karl Lichtenstein-Kastelhorn. 
Zijn hier opgenomen sonates die door Le concert brisé heel zorgvuldig en stijlvol zijn gespeeld, onderscheiden zich niet noemenswaard van het werk van tijdgenoten, maar zijn in ieder geval met groot vakmanschap geschreven en heel onderhoudend.
Wie in Bertali geïnteresseerd is geraakt, moet zeker ook eens luisteren na de opname van het Freiburgs Barokorkest met de ’Tausend Gulden’ sonate (Carus 83.303).