CD Recensies

BEETHOVEN: CHILDHOOD (PIANOSONATES, VARIATIES E.A.)

Beethoven: Childhood. ‘Kurfürsten’ Pianosonates in Es WoO. 47/1, f WoO. 47/2, D WoO. 47/3; Pianosonate in C WoO. 51; Variaties over een mars van Dressler n. 1-9 WoO. 63; Pianoconcert in Es WoO. 4; ’Rondo’ voor piano en orkest in Bes WoO. 6; Variaties over een Zwitsers lied in F nr. 1-6 WoO. 64. See Liang Wong met het Londens filharmonisch orkest o.l.v. Roger Norrington. RCA 19439.88315-2 (79’03”). 2021
 
Om de tweehonderdvijftigste verjaardag van Beethoven in 2020 te vieren, maakte de Zwitsers/Singaporese See Liang Wong drie opnamen van zijn jeugdwerken. Dit is nr. 3. Ook de vroege werken van Beethoven zijn intussen wel aardig onder de aandacht gebracht, maar Wongs programma maakt best zin. Het gaat vooral om een vroege ‘viering’ van de sonate- variatie-, rondo- en concertvorm en toont aan hoe bedreven de jonge Beethoven daarin reeds was. Hij wist zich evengoed in strakke- als in vrije vormen te uiten. 
Ook Wong voelt zich volkomen thuis in dit materiaal en zorgt voor heel idiomatische vertolkingen waarin het in niets aan fantasie, vormgevoel en engagement ontbreekt. Nog beter was geweest wanneer Norrington een van zijn kleinere Mozartensembles voor de begeleiding had gebruikt. Niettemin een uitgave die van harte kan worden aanbevolen.