CD Recensies

BACH, J.S.: WOHLTEMPERIERTES CLAVIER 2, STAIER

Bach, J.S.: Wohltemperiertes Clavier 2 BWV. 870/93. Andreas Staier. Harmonia Mundi HMM 90.2682/3 (2 cd’s, 2u. 20’04”). 2020
 
Misschien is het nogal verrassend, dat de ‘oude muziek’ beweging wel regelmatig zorgt voor klavecimbelopnamen van Bachs Partita’s, Engelse- en Franse Suites, maar dat er nog zoveel uitgaven tussendoor verschijnen waarop beide delen van het Wohltemperierte Clavier toch nog wat anachronistisch op piano zijn gespeeld.
Des te welkomer is deze klavecimbelbijdrage van Andreas Staier. Opvallend: hij begint niet met deel 1, maar met deel 2, dat hij beschouwt als ‘het beklimmen van de Eiger noordwand’.
Staier heeft al eerder aangetoond een groot Bachvertolker te zijn en ook hier laat hij heel mooie interpretaties horen waarin hij de mooie architectuur. de heldere vormen maar ook de poëzie van deze muziek op volkomen natuurlijke wijze mooi naar voren brengt.
Men raakt meteen onder de indruk van zijn intelligente, transparante voordracht, zijn optimale frasering en zijn afgewogen dictie. Steven Devine (Resonus RES 10261), (Christophe Rousset (Aparté AP 070) en Richard Egarr (Harmonia Mundi HMU 90.7433/4) hebben er een geduchte collega bij gekregen. Nu graag ook gauw deel 1.